MEAL TIME - lek na niestrawność, enzymy papai, wspomaga trawienie (100 caps)

122,00 zł
Brutto
Ilość

 

Polityka bezpieczeństwa

 

Zasady dostawy

 

Zasady zwrotu

MEAL TIME - lek na niestrawność

Sądzisz, że bezkarne objadanie się to przywilej tylko młodości? Nic bardziej mylnego. Z zestawem enzymów trawiennych bez obaw możesz oddać się gastronomicznym szaleństwom!

Produkt dostępny w postaci tabletek do żucia. Zawiera w swoim składzie liczne enzymy papai, wspomagające trawienie białek. Najważniejszym z nich jest papaina, nazywana roślinną pepsyną, ponieważ wykazuje właściwości podobne do pepsyny znajdującej się w soku żołądkowym.

  • Wspomaga trawienie białek
  • pomocna przy schorzeniach żołądka, dolegliwościach stawów
  • zwalcza pasożyty jelit.

ENZYMY WSPOMAGAJĄCE TRAWIENIE

  • Trawienie oznacza rozkład złożonych składników pokarmowych (białek, węglowodanów, tłuszczów) do związków prostych, przy pomocy specjalnych enzymów. Każdy enzym bierze udział w przetwarzaniu określonych substancji odżywczych, dlatego jeden enzym nie może zastąpić drugiego.
  • Proces trawienia rozpoczyna się już w jamie ustnej. W czasie żucia jedzenie jest mieszane ze śliną wydzielaną przez gruczoły ślinowe. Ślina zmiękcza pokarm i sprawia, że łatwiej go połknąć. Ponadto, dzięki enzymowi - ptialinie, rozpoczyna się rozkład skrobi.
  • Chociaż główny etap trawienia przypada na odcinek jelita cienkiego, to obróbka enzymatyczna zachodzi także w żołądku. Zawarte w treści pokarmowej białka są poddawane trawiącemu działaniu soku żołądkowego. Obecny w nim kwas solny dezynfekuje pokarm i zapewnia kwaśne środowisko, w którym uaktywnia się główny enzym rozkładający białko - pepsyna. W jelicie cienkim znajduje się kompleks enzymów, częściowo produkowanych przez trzustkę, a częściowo przez błonę śluzową jelita. Obok trawienia białek, węglowodanów oraz tłuszczów w jelicie cienkim odbywa się również wchłanianie rozłożonych substancji.
  • Wydolność procesów trawiennych zmniejsza się z wiekiem. Wynika to z różnych przyczyn, np. zmniejszonej zdolności do żucia, wyczerpania lub stanu zapalnego gruczołów produkujących enzymy. Zaburzenia trawienia mogą być przyczyną wzdęć, świadczących o nadmiernej ilości gazów w przewodzie pokarmowym, czemu często towarzyszą powtarzające się biegunki lub zaparcia. Utrzymywanie się tego stanu upośledza wchłanianie składników pokarmo wych i w konsekwencji doprowadza do utraty masy ciała, złego samopoczucia, jak również osłabienia systemu immunologicznego. Zaburzenia trawienia nie są tylko problemem osób starszych - mogą pojawić się w każdym okresie życia, jako wynik pewnych predyspozycji osobniczych oraz złego stylu życia.
  • Uzupełnianie enzymów może przynieść ulgę w wielu dolegliwościach przewodu pokarmowego.
  • Papaja zawiera liczne enzymy trawienne, z których najważniejsza jest papaina, często nazywana roślinną pepsyną. Indianie z rejonu Morza Karaibskiego już przed stuleciami zauważyli, że mięso owinięte wielkimi liśćmi papai szybko mięknie. Nic dziwnego - główne działanie papai to wstępny proces trawienia białek. W lecznictwie ludowym papaja już od dawna używana jest przy schorzeniach żołądka oraz do zwalczania pasożytów jelit. Może być pomocna dla chorych cierpiących na dolegliwości stawów, którzy w ramach terapii dostają duże ilości aspiryny oraz dla osób, które z powodu chorób zapalnych muszą zażywać sterydy (preparaty hormonalne).
  • Przez wegetarian jest szczególnie preferowany zespół enzymów pochodzenia roślinnego, np. produkowanych przez grzyb Aspergillus oryzae. Ich zakres działania jest bardzo szeroki, działają na substancje odżywcze zarówno w środowisku kwaśnym, jak i zasadowym (pH = 3.0-8.0). Ułatwiają trawienie nie tylko żywności pochodzenia zwierzęcego, ale również roślinnego. Rozkładając ściany komórek roślinnych, uzyskują dostęp do ich wnętrza. Bakterie tracą podłoże dla swojego rozwoju, co hamuje nadmierny rozwój flory bakteryjnej. W efekcie zapobiega to m.in. obfitemu wytwarzaniu gazów.
  • W nowoczesnych preparatach często stosuje się odpowiednio dobrany kompleks enzymów trawiennych. Mieszanina enzymów trzustkowych, w połączeniu z pepsyną, papainą i bromelainą z ananasa, rozkładają białka na aminokwasy. Z kolei lipaza rozkłada tłuszcze, podczas gdy amylaza czyni to samo z węglowodanami. Dodatkowym składnikami są kurkuma i nasiona kopru, które pobudzają trawienie, chronią wątrobę oraz zapobiegają wzdęciom. Z kolei betaina HCl przywraca właściwy poziom soków trawiennych, a kwas glutaminowy pomaga oczyścić organizm. Stosując taki zestaw składników, można zapobiegać lub przynieść ulgę w większości zaburzeń trawienia.

UWAGA!

  • Podczas przyjmowania preparatu należy unikać picia większości gatunków wody mineralnej, zwłaszcza gazowanej, ponieważ enzymy tracą aktywność pod wpływem węglanów oraz kwasów mineralnych.
  • Spożywanie papai i surowego ananasa nie jest zalecane osobom z chorobą wrzodową.
Skład:
Enzymy papai 250.00 mg
Sposób użycia:
1-2 tabletki dziennie bezpośrednio przed jedzeniem lub na początku posiłku
Opakowanie zawiera:
100 tabletek
100 Przedmioty

Specyficzne kody

chat Komentarze (0)
Na razie nie dodano żadnej recenzji.