AC ZYMES / Lactobacillus acidophilus - pożyteczne bakterie dla żołądka i dwunastnicy
Zdrowie w prezencie – dla całej rodziny! Potrzebujesz przyjaciela, który ochroni Cię przed intruzami? Wystarczy sięgnąć po „przyjazne” bakterie i utworzyć naturalną strefę ochronną dla Twojego zdrowia!
Kapsułki zawierające żywe kultury bakterii Lactobacillus acidophilus, niezbędne do ochrony dobroczynnych bakterii jelitowych, jak również zmniejszające ryzyko powstania toksyn w jelitach.
Obniża poziom cholesterolu we krwi.
Może łagodzić wzdęcia, zwiększone oddawanie gazów czy biegunek po spożyciu produktów mlecznych.
Stwarza niekorzystne środowisko dla rozmaitych bakterii chorobotwórczych, np. grzybów, bakterii coli.
Wytwarza w przewodzie pokarmowym substancje o charakterze antybiotycznym, w związku z czym w pewnych przypadkach leczenie antybiotykami może okazać się niepotrzebne.
Likwiduje niemiły zapach z ust, wywołany procesami gnilnymi w jelitach.
Wspomaga leczenie trądziku i innych chorób skóry.
Niektóre czynniki mogące zaburzyć florę bakteryjną:
niewłaściwa dieta
długotrwały stres
radioterapia
zabiegi operacyjne w obrębie przewodu pokarmowego
stany zapalne jelit
leki - zwłaszcza antybiotyki, środki przeczyszczające
chemioterapia
ACIDOPHILUS
W przewodzie pokarmowym bytuje duża grupa bakterii, w ilości dziesięciokrotnie większej niż wynosi liczba komórek ludzkiego organizmu. Obecność „przyjaznych” bakterii, przywartych do nabłonka jelit w istotny sposób decyduje o stanie zdrowia człowieka.
Jak wykazały liczne badania naukowe, Lactobacillus acidophilus hamuje rozwój chorobotwórczych drobnoustrojów, głównie poprzez wytworzenie kwaśnego środowiska, produkcję związków o działaniu antybiotycznym czy konkurencję z innymi patogenami o substancje odżywcze. Niewłaściwa dieta, długotrwały stres, radioterapia, zabiegi operacyjne w obrębie przewodu pokarmowego, stany zapalne jelit, leki, zwłaszcza antybiotyki, środki przeczyszczające, chemioterapia – to tylko niektóre czynniki mogące zaburzyć w miarę stabilny skład flory jelitowej. Jej zniszczenie wywołuje zaburzenie równowagi w całym jelitowym ekosystemie, co sprawia, że patogenne bakterie mogą kolonizować przewód pokarmowy, wywołując choroby. Zmiana składu flory jelitowej wpływa także na aktywność pewnych enzymów i w efekcie, po długim okresie czasu, może zwiększyć ryzyko nowotworów jelit.
Pałeczki kwasu mlekowego odgrywają istotną rolę w procesie trawienia pokarmu. Zwiększają biodostępność białek, tłuszczów oraz niektórych składników mineralnych: miedzi, wapnia, żelaza, cynku, manganu. Posiadają także zdolność syntetyzowania pewnych witamin z grupy B (m.in. niacyny, tiaminy, ryboflawiny, kwasu pantotenowego). Mają zdolność rozkładania laktazy, tak więc odpowiednia ich podaż może złagodzić nieprzyjemne objawy związane z nietolerancją cukru mlecznego: wzdęć, zwiększonego oddawania gazów czy biegunek po spożyciu mlecznych produktów.
Obniżają poziom cholesterolu we krwi, prawdopodobnie poprzez hamowanie wchłaniania cholesterolu na poziomie przewodu pokarmowego.
Nowe badania wykazują, że Lactobacillus acidophilus utrzymuje w dobrej formie układ immunologiczny: wzmaga aktywność komórek odpornościowych, tzw. "naturalnych zabójców" oraz nasila produkcję przeciwciał. Są stosowane w profilaktyce tzw. biegunek podróżnych, w biegunkach poantybiotykowych czy zakaźnych wywołanych przez różne bakterie i wirusy. Są również skuteczne w normalizacji zaburzeń pracy jelit u starszych osób oraz w przebiegu chorób wątroby.
Nauka nie zna żadnej odmiany tej bakterii, która byłaby szkodliwa dla ludzkiego organizmu.