VIVIO Kozieradka ziarno - 100g
Polityka bezpieczeństwa
Zasady dostawy
Zasady zwrotu
Kozieradka, to przyprawa, która bywa nazywana „fenegryką”, „greckim sianem” albo „bożą trawką”. Była używana już w starożytnych Chinach, Indiach i Grecji, jako pasza dla zwierząt i lek. Jedzono jej prażone nasiona w celu wzmocnienia i odmłodzenia. Kozieradka jest uprawiana niemal na całym świecie, na żyznych glebach. Występuje w ok. 80 gatunkach.
Kozieradka Zastosowanie
Kozieradka jest ważnym składnikiem kuchni wegetariańskiej, ponieważ dodaje daniom z warzyw przyjemnego aromatu.
Zmieloną kozieradką przyprawia się gotowane warzywa, twarogi i dipy jogurtowe. Można nią przyprawiać kotlety serowe oraz potrawy z jaj.
Kozieradka jest składnikiem curry. Używa się jej w kuchni, w postaci nasion, zmielonych w moździerzu. Wcześniej praży się ją, w celu pozbycia się goryczy.
Kozieradka doskonale sprawdza się jako przyprawa do marynat, pieczywa czy mięsnych potraw. Spotyka się ją głównie w kuchni hinduskiej oraz tajlandzkiej – to zioło wchodzi w skład wielu narodowych potraw i dodaje im wyrazistego, ostrego smaku.
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii.