

Polityka bezpieczeństwa
Zasady dostawy
Zasady zwrotu
Askorbinian sodu (E301) – organiczny związek chemiczny z grupy askorbinianów, sól kwasu askorbinowego i sodu. Otrzymywany jest poprzez fermentację glukozy oraz utlenianie. Stosuje się go m.in. jako przeciwutleniacz.
Askorbinian sodu jest popularnym dodatkiem o numerze E301. Spotkamy go m.in w mleku zagęszczonym i proszku mlekowym, sokach owocowych, konserwach, owocach i warzywach mrożonych, mięsie mielonym itd... Posiada charakterystyczny smak zbliżony do soli, ale mniej słony, jest dobrze rozpuszczalny w wodzie. Występuje pod postacią krystalicznego lub ziarnistego białego proszku. Jest źródłem łatwo przyswajalnej formy witaminy C. Jest bardzo łatwo wchłaniany i przyswajalny. Ze względu na niską kwasowość w porównaniu z kwasem L-askorbinowym - jest idealny do spożycia przez osoby chcące uzupełnić niedobory witaminy C w organizmie a mających problemy żołądkowo-jelitowe. Nadmiar askorbinianu sodu - tak jak witamina C - wydalany jest z moczem. Nie jest natomiast zalecany dla osób będących na diecie niskosodowej. Askorbinian sodu nie ma ograniczeń dotyczących dziennego użycia przez ludzi, nie ma także określonych skutków ubocznych. Gatunek czysty. Askorbinian sodu posiada ATEST (świadectwo kontroli jakości) dopuszczające go do obrotu.
Opakowanie: 1000g
Producent: BIOMUS Polska