

Polityka bezpieczeństwa
Zasady dostawy
Zasady zwrotu
WITAMINA C jest jedną z najlepiej poznanych substancji odżywczych. W odróżnieniu od większości zwierząt, człowiek nie potrafi samodzielnie jej wytwarzać. Należy więc regularnie dostarczać ją z pożywieniem lub w postaci suplementów. Jest niezwykle wrażliwa na działanie światła, wysokiej temperatury i wilgoci - przeciętne straty witaminy C spowodowane obróbką termiczną mogą sięgać od 40 do 70%. Przetrzymywanie już ugotowanych potraw w podwyższonej temperaturze lub ich przechowywanie w lodówce do następnego dnia może jeszcze obniżyć jej zawartość o 60-80%. Jak każda witamina rozpuszczalna w wodzie, nie jest magazynowana w organizmie, dlatego jej nadmiar w ciągu kilku godzin zostaje wydalony z organizmu (najszybciej przy obciążeniu fizycznym). Dzięki nowoczesnym metodom produkcji istnieją już preparaty o przedłużonym działaniu (TR - timed release), zapewniające stopniowe wchłanianie do krwi i stały poziom witaminy C w organizmie.Witamina C pełni w ustroju niezwykle ważne funkcje. Wzmacnia system immunologiczny - w efekcie chroni przed infekcjami, skraca czas ich trwania oraz łagodzi ich przebieg. Odgrywa ważną rolę w procesach metabolicznych, przyspiesza gojenie ran i oparzeń. Uczestniczy w tworzeniu kolagenu, kości i chrząstek, a także w syntezie hormonów kory nadnerczy. Chroni przed skutkami przewlekłego stresu, pomaga we wchłanianiu żelaza, a ponadto, wraz z kwasem foliowym i witaminą B12, pobudza dojrzewanie krwinek czerwonych. Odpowiedni poziom witaminy C w organizmie jest niezbędny w profilaktyce chorób układu krążenia: zapewnia prawidłową budowę naczyń krwionośnych, obniża stężenie cholesterolu we krwi i neutralizuje szkodliwy wpływ wolnych rodników. Blokuje również powstawanie nitrozamin, które odgrywają znaczącą rolę w powstawaniu komórek nowotworowych. Obecnie w Polsce bardzo rzadko obserwuje się klasyczne niedobory witaminy C w postaci szkorbutu. Jednak niedostateczne spożycie tej substancji jest powszechne w naszej populacji, szczególnie w porze zimowo-wiosennej, gdy wybór produktów zawierających tę witaminę jest ograniczony, a jej zawartość niska. Odpowiednia ilość witaminy C nie tylko złagodzi dolegliwości i skróci czas infekcji, ale zmniejszy również ryzyko jej nawrotu.
Wzmacnia:
Tabletki z dużą zawartością witaminy C o przedłużonym działaniu, wytwarzane przy użyciu najnowszej technologii. Zapewniają utrzymanie stałego poziomu witaminy C w organiźmie.
Skład: | |||
Witamina C | 500 mg | ||
Sposób użycia: | |||
1 tabletka dziennie po posiłku | |||
Opakowanie zawiera: | |||
100 tabletek |