TRIPHALA - Obniża poziom glukozy we krwi, przyczynia się do efektywnego oczyszczenia jelita, wzmacnia odporność immunologiczną i

360,00 zł
Brutto
Ilość

 

Polityka bezpieczeństwa

 

Zasady dostawy

 

Zasady zwrotu

Himalaya

TRIPHALA

Ta kompozycja jest znana z działania hipoglikemicznego (obniżającego poziom glukozy we krwi). Triphala przyczynia się do efektywnego oczyszczenia jelita, wzmacnia odporność immunologiczną i poprawia sprawność umysłową. Pomaga oczyścić z toksyn wątrobę.

Nazwy łacińskie: Terminalia bellirica, Terminalia chebula, Emblica officinalis
Nazwa hinduska/sanskryt: Triphala - Bibhitaki, Haritaki i Amalaki

Przeczytaj artykuł "Zioła dobre na raka" - Onet

DZIAŁANIE:
Osoba zażywająca regularnie Triphala odczuwa przypływ sił witalnych, oczyszczenie i ustabilizowanie organizmu. Triphala, perła medycyny Ayurvedycznej, jest mieszanką ziołową przygotowaną w równych proporcjach z owoców trzech pokrewnych ziół: Bibhitaki, Haritaki i Amalaki (Terminalia bellirica, Terminalia chebula, Emblica officinalis). Ta kompozycja jest znana z działania hipoglikemicznego (obniżającego poziom glukozy we krwi). Triphala zapobiega starzeniu się organizmu, wzmacnia odporność immunologiczną i poprawia sprawność umysłową. Pomaga oczyścić z toksyn wątrobę, krew i poprawia trawienie. Triphala jest szeroko stosowana w wielu różnych mieszankach ziołowych. Powoduje także odnowę nabłonka wyścielającego przewód trawienny, a dzięki łagodnym właściwościom przeczyszczającym przyczynia się do efektywnego oczyszczenia jelita grubego - podstawowy warunek Ayurvedy w utrzymaniu optymalnego zdrowia. Zażywana przez długi okres pomaga w zwalczaniu nadwagi. Utrzymuje w dobrej kondycji jelito grube, a działając jako środek przeczyszczający nie powoduje bolesnych skurczów i podrażnienia jelita grubego. Jej właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne są pomocne w zwalczaniu zapaleń oczu. Jest pomocna w leczeniu wrzodów skóry wywołanych prze bakterię Pyoderma gangrenosum i w leczeniu tłuszczaków. Wykazane zostały także in vitro jej właściwości antyoksydacyjne. Jest skuteczna w przeciwdziałaniu hemolizy czerwonych krwinek powodowanej aktywnością utleniaczy. W mitochondriach wątroby hamuje aktywność peroksydazy lipidowej aktywowanej przez kompleks Fe3+/ADP/Ascorbat.

Triphala była rekomendowana prze Dr.Andrew Weil w programie telewizyjnym Larry King Live 13 stycznia 2004 roku:
„... mogę zarekomendować ziołowy lek z Indii. Jest to jeden z najbardziej znanych ziołowych leków o nazwie Triphala. Jest to rodzaj regulatora funkcji jelita grubego, a nie środek przeczyszczający. Może być bardzo pomocny.”

KORZYŚCI ZE STOSOWANIA TRIPHALA:

  • Triphala znosi zaparcia, oczyszcza i tonizuje przewód pokarmowy.
  • Odtruwa organizm i polepsza trawienie i wchłanianie substancji odżywczych.
  • Obniża podwyższone ciśnienie tętnicze krwi i poprawia jej krążenie.
  • Jest pomocna w chorobach wątroby.
  • Ma działanie korygujące w Diverticulosis (zachyłkowatość jelita grubego)
  • Bardzo skuteczna w zespole wrażliwego jelita i wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego.
  • Skuteczne działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe.
  • Stymuluje odpływ żółci i wzmacnia perystaltykę jelit.

POSTAĆ HANDLOWA:
Oferujemy najbardziej ekonomiczne opakowania oraz świeże dostawy prosto z Himalajów. Próżniowe opakowania po 60 kapsułek. Kapsułki zawierają wyciąg z Triphala.

DAWKOWANIE:
2 kapsułki dwa razy dziennie po posiłku. Stosować kilka tygodni dla osiągnięcia pożądanego efektu poprawy samopoczucia i zdrowia. Stosowanie naturalnych preparatów daje stopniowy, ale długotrwały efekt.

BADANIA KLINICZNE:
Triphala jest mieszanką trzech rodzajów owoców: Behada (Bibhitaki), Harada (Haritaki) i Amla (Amalaki). Składnikami Triphala są sproszkowane owoce w całości i/lub ekstrakt z tych owoców.

  • Amalaki (Amla, Indian Gooseberry, Emblica officinalis): Amla jest głównie kwaśna, ale także słodka, cierpka, gorzka oraz ma właściwości ściągające i odświeżające. Działa głównie na płuca, żołądek, wątrobę i serce. Kwaśny smak Amly związany jest w Ayurwedzie z energią Pitta i żywiołowi ognia. Amla jest bogatym źródłem antyoksydantów, flawonoidów, karotenów i witaminy C. Jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy C i ma jej 20 razy więcej niż cytryna. Dzięki zawartym w Amle taninom witamina C jest odporna na ogrzewanie i nie degraduje się długo przechowywana.
  • Haritaki (Harada, Chebulic Myrobalan): Harada ma sześć ayurvedycznych smaków, ale przeważa smak gorzki, który związany jest z energia Vatta i żywiołem powietrza. Owoce, które zbierane są na wiosnę są bogatym źródłem tanin, aminokwasów, fruktozy. Kwasu sukcynytowego i sitosterolu. Badania wykazały jej działanie rozkurczowe, które skutkuje obniżeniem nadciśnienia tętniczego i redukuje bolesne skurcze jelit. To potwierdza tradycyjne zastosowanie w schorzeniach serca i układu krążenia oraz chorobach spastycznych jelita grubego i cienkiego.
  • Bibhitaki (Beheda, Bellirica Myrobalan): Beheda jest słodka, gorzka, cierpka, ściągająca i rozgrzewająca. Działa głównie na płuca, serce i wątrobę. Zawiera 35% olejów i 45% białek. Olej jest używany jest w Indiach przez biednych do wyrobu mydła i służy im także jako olej kuchenny w zastępstwie Ghee (masło z mleka bawolic). Słodko pachnący olej jest w 35% palmitynowy, w 24% oleinowy i 31 linoleinowy. Olej linoleinowy jest głównym kwasem tłuszczowym związanym z podwyższeniem poziomu frakcji HDL („dobry” cholesterol) a obniżeniem frakcji LDL uważanej za czynnik ryzyka w powstawaniu choroby wieńcowej.
Himalaya
100 Przedmioty

Specyficzne kody

chat Komentarze (0)
Na razie nie dodano żadnej recenzji.