

Polityka bezpieczeństwa
Zasady dostawy
Zasady zwrotu
Nazwy łacińskie: Terminalia bellirica, Terminalia chebula, Emblica officinalis
Nazwa hinduska/sanskryt: Triphala - Bibhitaki, Haritaki i Amalaki
Przeczytaj artykuł "Zioła dobre na raka" - Onet
DZIAŁANIE:
Osoba zażywająca regularnie Triphala odczuwa przypływ sił witalnych, oczyszczenie i ustabilizowanie organizmu. Triphala, perła medycyny Ayurvedycznej, jest mieszanką ziołową przygotowaną w równych proporcjach z owoców trzech pokrewnych ziół: Bibhitaki, Haritaki i Amalaki (Terminalia bellirica, Terminalia chebula, Emblica officinalis). Ta kompozycja jest znana z działania hipoglikemicznego (obniżającego poziom glukozy we krwi). Triphala zapobiega starzeniu się organizmu, wzmacnia odporność immunologiczną i poprawia sprawność umysłową. Pomaga oczyścić z toksyn wątrobę, krew i poprawia trawienie. Triphala jest szeroko stosowana w wielu różnych mieszankach ziołowych. Powoduje także odnowę nabłonka wyścielającego przewód trawienny, a dzięki łagodnym właściwościom przeczyszczającym przyczynia się do efektywnego oczyszczenia jelita grubego - podstawowy warunek Ayurvedy w utrzymaniu optymalnego zdrowia. Zażywana przez długi okres pomaga w zwalczaniu nadwagi. Utrzymuje w dobrej kondycji jelito grube, a działając jako środek przeczyszczający nie powoduje bolesnych skurczów i podrażnienia jelita grubego. Jej właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne są pomocne w zwalczaniu zapaleń oczu. Jest pomocna w leczeniu wrzodów skóry wywołanych prze bakterię Pyoderma gangrenosum i w leczeniu tłuszczaków. Wykazane zostały także in vitro jej właściwości antyoksydacyjne. Jest skuteczna w przeciwdziałaniu hemolizy czerwonych krwinek powodowanej aktywnością utleniaczy. W mitochondriach wątroby hamuje aktywność peroksydazy lipidowej aktywowanej przez kompleks Fe3+/ADP/Ascorbat.
Triphala była rekomendowana prze Dr.Andrew Weil w programie telewizyjnym Larry King Live 13 stycznia 2004 roku:
„... mogę zarekomendować ziołowy lek z Indii. Jest to jeden z najbardziej znanych ziołowych leków o nazwie Triphala. Jest to rodzaj regulatora funkcji jelita grubego, a nie środek przeczyszczający. Może być bardzo pomocny.”
KORZYŚCI ZE STOSOWANIA TRIPHALA:
POSTAĆ HANDLOWA:
Oferujemy najbardziej ekonomiczne opakowania oraz świeże dostawy prosto z Himalajów. Próżniowe opakowania po 60 kapsułek. Kapsułki zawierają wyciąg z Triphala.
DAWKOWANIE:
2 kapsułki dwa razy dziennie po posiłku. Stosować kilka tygodni dla osiągnięcia pożądanego efektu poprawy samopoczucia i zdrowia. Stosowanie naturalnych preparatów daje stopniowy, ale długotrwały efekt.
BADANIA KLINICZNE:
Triphala jest mieszanką trzech rodzajów owoców: Behada (Bibhitaki), Harada (Haritaki) i Amla (Amalaki). Składnikami Triphala są sproszkowane owoce w całości i/lub ekstrakt z tych owoców.