![](https://melisamed.pl/3099-large_default/manuka-health-miod-manuka-mgo-250-500g.jpg)
![](https://melisamed.pl/3099-large_default/manuka-health-miod-manuka-mgo-250-500g.jpg)
Polityka bezpieczeństwa
Zasady dostawy
Zasady zwrotu
Miód Manuka to niezwykle aromatyczny miód z kwiatów drzewa herbacianego nazywanego po maorysku manuką.
UNIKALNE KRZEWY NOWEJ ZELANDII
Miód Manuka produkowany jest z Leptospermum scoparium- rośliny występujące tylko w Nowej Zelandii będącej jednym z najczystszych i najbliższych naturze miejsc na świecie.
Krzew Manuka co roku na cztery tygodnie pokrywa się białymi kwiatami. W trakcie pory letniej zbocza gór i doliny otulone kwitnącym krzewem Manuka wyglądają jak pola przykryte śniegiem. Dziko rosnąca roślina Manuka w sposób naturalny regeneruje się w odległych od cywilizacji zakątkach Nowej Zelandii, by co roku dać równie obfite i pełnowartościowe zbiory.
METHYLOGLOXAL
Aktywny methylglyoxal, odpowiedzialny za procesy antybakteryjne, nie znajduje się w każdym nektarze z krzewu Manuka. Niektóre krzewy nie produkują miodu z dużą ilością methylglyoxalukażdego roku, dlatego jego ilość może się wahać w różnych partiach lub różnych latach. Każda partia miodu z Manuka jest szczegółowo badana laboratoryjnie. W wyniku tych badań miodom nadawane są odpowiednie wartości czynnika MGO obrazującego zawartość methylglyoxalu.
NATURALNE PROCESY
Nowozelandzkie Miody Manuka są starannie selekcjonowane i przechowywane w specjalnych ochronnych opakowaniach. Aby zachować najwyższej jakości właściwości aktywnego miodu, poddaje się go procesowi liofilizacji (suszenia sublimacyjnego).
Swoją doskonałą konsystencję miody zawdzięczają naturalnemu procesowi ziarninowania. Miody są w 100% naturalne, pozbawione jakichkolwiek domieszek i dodatków.
ZGODNOŚĆ Z NORMAMI WHO
Poniewa?? Miód Manuka pochodzi z kraju o klimacie tropikalnym, może być produkowany i przechowywany w temperaturach wyższych niż jest to zalecane dla krajów europejskich (normy EU, Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi). W związku z tym niektóre partie miodu mogą mieć podwyższoną zawartość HMF. Podwyższona zawartość HMF dla miodu pochodzącego z krajów o klimacie tropikalnym jest uznawana za dopuszczalną zgodnie z wytycznymi WHO (World Health Organization), normą nowozelandzką oraz normami Unii Europejskiej i Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Zalecane stosowanie: 1-2 łyżeczek 3 razy dziennie przed posiłkiem.