Powstrzymaj niekorzystne zmiany w organizmie! Zapracuj na dobry wygląd i aktywność zmianą stylu życia oraz codzienną porcją antyoksydantów.
Preparat zawierający selen – pierwiastek śladowy o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Chelatowa postać selenu, zapewnia optymalne wykorzystanie tego składnika przez organizm.
Spowalnia starzenie tkanek i pomaga w utrzymywaniu ich elastyczności
Neutralizuje i usuwa z organizmu różne substancje toksyczne (metale ciężkie np. rtęć, ołów, kadm, jak i związki uwalniane podczas zakażeń, urazów i stresu)
Uwalnia alfatoksyny, chroniąc organizm przed ich rakotwórczym działaniem
Szczególnie korzystny dla kobiet w okresie menopauzy - łagodzi uderzenia gorąca i inne związane z nią dolegliwości.
SELEN
Pierwiastek śladowy o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Spowalnia proces starzenia się tkanek i pomaga w utrzymaniu ich elastyczności. Neutralizuje i usuwa z organizmu różne substancje toksyczne. Dotyczy to zarówno metali ciężkich (np. rtęci, kadmu, ołowiu), jak i związków uwalnianych podczas zakażeń, urazów i stresu. Unieczynnia aflatoksyny, chroniąc organizm przed ich rakotwórczymdziałaniem. W przeprowadzonych w USA badaniach z udziałem 1312 pacjentów otrzymujących selen w ilości 200 µg dziennie, stwierdzono zmniejszenie częstości występowania nowotworów (raka płuc, jelita grubego, prostaty) oraz liczby zgonów z tego powodu. Ponadto wykazano, że przyjmowanie preparatów selenu zmniejsza objawy niepożądane chemioterapii.
Selen jest szczególnie korzystny dla kobiet w okresie menopauzy, ponieważ łagodzi uderzenia gorąca i inne związane z nią dolegliwości. Mężczyźni bardziej niż panie potrzebują tego mikroelementu, ponieważ w ich organizmach selen gromadzi się w jądrach i wraz ze spermą jest wydalany z organizmu.
Niedobór selenu w diecie może zaburzać funkcje obronne organizmu i objawiać się zwiększoną podatnością na infekcje, cięższym ich przebiegiem oraz wydłużeniem okresu zdrowienia. Zbyt mała ilość selenu jest odpowiedzialna za nasilenie procesów zwyrodnieniowych, reumatycznych, zapalnych, zwiększone ryzyko miażdżycy i chorób nowotworowych.
Zawartość selenu w diecie człowieka w decydującym stopniu zależy od zasobności gleby w ten pierwiastek. Niestety, znaczna część Europy jest uboga w selen. Ponadto nadmierne, sztuczne nawożenie gleby oraz kwaśne deszcze w znacznym stopniu redukują pochłanianie selenu przez rośliny i zwierzęta. Przyczyną niedoboru może być też nieprawidłowa dieta, bogata w przetworzone produkty pokarmowe – np. brązowy ryż zawiera kilkakrotnie więcej selenu od polerowanego ryżu białego. Straty w czasie smażenia i pieczenia mogą sięgać 40%. Ujemny wpływ na przyswajalność tego pierwiastka ma także zanieczyszczenie pożywienia metalami ciężkimi. Dieta bogata w witaminy E, A i C poprawia wchłanianie oraz wykorzystanie selenu w ustroju.
Warto pamiętać, że selen i witamina E ściśle ze sobą współpracując, wzajemnie potęgują swoje działanie - razem mocniej chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, niż każdy z nich z osobna.